Gazi Üniversitesi’nden YÖK’ün Program Açma Kriterlerine Aykırı İlan

gazi sabif

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK)’nın Program Açma Kriterlerine aykırı ilana çıkıldı!

YÖK tarafından Sağlık Bilimlerine yönelik fakülte ve yüksekokullar altında yeni program açma aşamasında, eğitim ve öğretimin sürdürülmesinde asgari öğretim elemanı, asgari laboratuvar ve uygulama alanı koşulları, programın açılmasını takip eden üçüncü yılın sonunda olması beklenen asgari öğretim elemanı sayısı ile laboratuvar ve uygulama alanları için “SAĞLIK, SAĞLIKLA İLGİLİ VEYA İLİŞKİLİ PROGRAMLARDA EĞİTİM VE ÖĞRETİME BAŞLANMASI VE SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN ASGARİ KOŞULLAR GENEL İLKELERİ” belirlenerek tüm devlet ve vakıf üniversitelerine duyurulmuş.

Bu kriterler Üniversitelerde ilk defa açılacak sağlıkla ilgili lisans programları ile daha önceden açılmış sağlık lisans programlarının öğretim üyesi alımlarında istihdam edebileceği alanları belirlemektedir.

Bu doğrultuda söz konusu ilkelere bakıldığında Dil ve Konuşma Terapisi programının eğitim öğretime başlaması için en az 2’sinin Dil ve Konuşma Bozuklukları veya Odyoloji alanlarından olmak kaydıyla öğretim üyesi istihdamının olması gerektiği, ilave olarak anılan programda istihdam edilecek öğretim üyelerinin alanların ise şu şekilde olduğu görülmektedir.

YÖK sağlıkla ilgili lisans program ölçütlerinde oldukça geniş bir yelpazede öğretim üyesi alımına imkân verilmesine rağmen, bazı üniversitelerimiz bu ilkelere aykırı hareket etmeyi başarabiliyor!

Buna dair somut bir örneği yakın tarihte Gazi Üniversitesi tarafından 07 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de ilan edilen öğretim üyesi kadrolarında görebiliyoruz. İlgili üniversite tarafından Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünde ilan edilen Doktor Öğretim Üyesi kadrosunda, “DOKTORASINI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANINDA YAPMIŞ OLMAK VE SANTRAL İŞİTSEL İŞLEMLEME ALANINDA ÇALIŞMALARI OLMAK.” şartı aranmaktadır.

Gazi Üniversitesi sayfasından akademik kadro incelemesi yaptığımızda Bölümün öğrenci alımı için asgari öğretim üyesine sahip olmadığı, 1 öğretim görevlisi, 2 araştırma görevlisi olmak üzere üç öğretim elemanının olduğu ancak YÖK ün yukarda belirttiğimiz alanlarda 3 öğretim üyesi kadrosunun olmadığı görülmektedir. Yapacakları bu istihdam zorunlu olarak aranan alanlarda olması gerekirken Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünün YÖK tarafından belirlenen program açma ölçütlerinde ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ alanına izin verilmemektedir. Bu haliyle, ilanın ihtiyaçtan ve/veya program açma ölçütlerine uyumundan öte kişiye özel bir şart içerdiği izahtan varestedir. 

Başvuru süreci yeni başlayan bu ilanın, YÖK’ün sağlık alanıyla ilgili belirlediği ölçütlere uygun olması açısından üniversite tarafından çok geçmeden revize edilmesi veya iptal edilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Exit mobile version